BEFEB van start

"De laatste tijd heeft de escaperoomsector een enorme groei gekend. Overal in België openden er kamers met ontsnappingspelen, en op een jaar tijd verdubbelde dat aantal. Tijd dus om ons te verenigen, tijd dus voor een Belgische escaperoomfederatie," aldus Bart Van Loon, voorzitter van de Belgische escaperoomfederatie of kortweg BEFEB. Die federatie zorgt ervoor dat er uniformiteit en verbondenheid ontstaat in het escaperoomlandschap. Op die manier is BEFEB organisch gegroeid voor en door escaperoomeigenaars met een hart voor het escapespel. "Wat begon als een meeting tussen een tiental mensen om wat te palaveren over hun kamers, is intussen uitgegroeid tot iets met een rechtsvorm en vijftig aanwezige escaperooms op startvergaderingen in Kortrijk en Helchteren," zegt Van Loon.

Wat is BEFEB?

BEFEB heeft als doel zoveel mogelijk escaperooms en eigenaren ervan te verenigen met elkaar, met een open en inclusieve visie naar iedereen. Op die manier probeert BEBEB iedereen, zowel intern als extern, op een correcte manier te informeren over de sector.

Daarnaast profileert BEFEB zich als een eerste aanspreekpunt voor externe partijen zoals bedrijven, pers en media, organisatoren van evenementen en vele anderen. Zo gaat onze organisatie sectorgebonden initiatieven een breder draagvlak te bieden. Zulke initiatieven willen we actief ondersteunen en aanmoedigen. BEFEB fungeert ook als spreekbuis van de sector naar buiten toe.

Eerste initiatieven

In een jonge en snel groeiende sector is het uiteenzetten van richtlijnen vaak essentieel. "Op de eerste plaats in onze agenda stond het idee om een ethisch charter te lanceren," zegt Van Loon. "Elke escaperoom die lid wil worden van de federatie zal dat verplicht moeten ondertekenen en zal akkoord moeten gaan met alle tien punten die hierin vermeld staan". Met de tragische gebeurtenissen in Polen (5 tienermeisjes kwamen daar om toen er een brand uitbrak in een kamer, nvdr.) in het achterhoofd, mag het niet verbazen dat veiligheid prioriteit nummer één is. "BEFEB eist dat elk van haar leden hierin alle nodige maatregelen neemt. Vervolgens staat ook een correcte manier van werken in verband met belastingplicht en gebruik van persoonsgegevens hoog op die lijst. Onze BEFEB-leden hangen dit charter op bij de escaperoom zodat ook de klanten meteen weten dat ze met een escaperoom te maken hebben die heel geëngageerd is."

Op grote vraag van onze klanten is er ook een langverwachte sectorwijde geschenkbon gekomen. Met die bon kan de klant bij alle escaperooms die zijn aangesloten bij BEFEB terecht. "Bekijk het gerust als een soort 'bongo-bon' voor escaperooms. Die is nu al te verkrijgen bij BEFEB of bij één van onze commerciële partners", zo zegt de voorzitter.

Het mag duidelijk zijn dat dit slechts een paar van de initiatieven zijn waar de federatie momenteel mee bezig is. "Maar we kunnen nog niet meteen alles prijsgeven," zegt Van Loon. (lacht) "Hou zeker onze website en Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!"

Bart Van Loon
Written by
Bart Van Loon — 2019-05-21